Afdeling Brabant

Niet lang na de oprichting van de afdeling in Overijssel besloten ook onze Brabantse leden om samen een afdeling op te richten. Deze afdeling is niet enkel voor mensen uit de provincie Noord-Brabant, maar ook voor mensen uit  
de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. De vlag die door Geuzenbond Brabant gekozen werd is gebaseerd op twee historische vlaggen van Brabant. Het Brabants bont op de achtergrond werd al in de Middeleeuwen gebruikt en is tegenwoordig de vlag van de provincie Noord-Brabant. De horizontale zwarte streep staat voor het zwart uit de vlag van het Hertogdom Brabant. De Brabantse afdeling heeft ervoor gekozen om de leus “Were di” te gebruiken.

 

''Noord-Brabant is één-derde deel van het groothertogdom Brabant, samen met Antwerpen en Zuid-Brabant deelt zij 700 jaar geschiedenis. Een van nature grensoverschrijdende regio, Brabant kent vele gezichten. De Belgische revolutie is op de Brabantse identiteit gestoeld en zelfs tegenwoordig nog vindt men de kleuren van het hertogdom terug in de vlag en het wapen van België. Traditie en Katholicisme kenmerken de Brabantse cultuur, samen met de industriële macht van voor de Gouden Eeuw die heel Zuid-Nederland een van de meest welvarende regio’s van Europa maakte.

Onze lijfspreuk is “Were Di”. Dit was het motto van het hertogdom Brabant zolang het bestond, van 1183 tot 1795. Vrij vertaald vanuit het Middelnederlands betekent het “verweer uzelf”. De weerbaarheid van onze cultuur en identiteit zijn essentieel voor ons. Dit is wat ons bindt als groep en dit is wat er toe geleid heeft dat de tweede afdeling van de Geuzenbond is opgericht in Noord-Brabant evenals de andere delen van Brabant.

Geuzenbond Brabant voorziet wandelingen in de rijkelijk gevarieerde Brabantse natuur, van het Kempenland tot de Regte Heide en de Loonse en Drunense Duinen. Leden die van een avontuurlijke kennismaking met de eigen omgeving houden zijn meer dan welkom bij onze afdeling.

 

Geuzenbond Brabant spreekt zich met trots uit over het hele hertogdom en verwelkomt alle volksgenoten die, net als wij, zich willen inzetten voor de weerbaarheid van onze regionale en nationale identiteit.”